6 tipů, co navštívit v Holandsku na podzim

Hlavní turistická sezóna je u konce a Holandsko teď kromě deštivých dní nabízí i spoustu barev, vylidněné ulice a kouzelnou podzimní atmosféru.

Podzimní Holandsko je netradiční. Turisté sem většinu času zavítají buď na jaře v tulipánové sezoně, nebo v létě na procházku podél kanálů a větrných mlýnů. Tu si ale můžete užít i v teplých podzimních dnech. I podzimní sezóna totiž nabízí spoustu možností pro cestování. Dnes jsem si pro vás připravila několik tipů na podzimní výlety po Holandsku.

Jaké podzimní výlety vám sama můžu doporučit? 

1) Navštivte jedno z holandských muzeí 

To je můj podzimní evergreen. Jakmile se venku brzy stmívá a kapky deště bubnují na okna, začínám plánovat návštěvy muzea. Je jich tu spousta a vybere si úplně každý, ať už jde o muzea výtvarných děl, technická či historická, nebo muzea naprostých bizarností (v těch jsou Holanďani úplní přeborníci).

Zde na blogu najdete hned několik článků na toto téma, kde vám představuji například muzea v AmsterdamuRotterdamu nebo Den Haagu. Ať už vyberete jakékoliv město, určitě vás nezklame.

Mými oblíbenými holandskými muzei jsou Moco Museum, Dům Anny Frankové a Van Gogh Museum v Amsterdamu, Mauritshuis a Escher in het Paleis v Den Haagu.

V Nizozemsku o muzea není nouze. Ať už se vydáte do hlavního města nebo do periferních provincií, na zajímavé muzeum narazíte všude.

2) Projděte se v barevném národním parku nebo botanické zahradě

Národní parky, lesoparky i holandské lesy na podzim září všemi barvami. Právě na podzim je tu příroda naprosto dechberoucí. Národní park De Hoge Veluwe je váženým klenotem podzimních procházek. Nejen, že tento 32 000 hektarů dlouhý úsek nedotčené přírody bude zářit všemi podzimními barvami, ale máte zde i možnost spatřit divokou zvěř jako lišky, muflony, divoká prasata, srnky nebo jeleny. Vstupenky do Hoge Veluwe pořídíte zde.

Další národní parky vhodné pro podzimní návštěvu jsou například Utrechtse Heuvelrug, De Biesbosch nebo Loonse Duinen.

Dalším kouzelným místem, které vám doporučuji navštívit, je Japonská zahrada v Den Haagu. Ta je otevřená jen pár týdnů v roce a to právě na jaře a na podzim. Vstup je zdarma. Čekají tu na vás exotické a vzácné druhy rostlin a stromů ve schované zahradě přímo v srdci Den Haagu. Zahradu stihnete dostatečně projít zhruba za půlhodinu.

3) Projděte se mezi mlýny v Kinderdijku nebo Zaanse Schans

Podzimní atmosféra mezi větrnými mlýny, co jsou zapsány na seznamu UNESCO, to nepotřebuje víc vysvětlování, to se musí zažít. 

V Kinderdijku na vás čeká 19 historických větrných mlýnů, které vytváří neobyčejnou podívanou. V záři podzimních barev a s minimem turistů je to zase o něco speciálnější zážitek. Vstup je zdarma a procházka kolem větrných mlýnů stojí za to i za sychravého počasí.

Navlečte se do pláštěnky, omotejte si teplou vlněnou šálu pevně kolem krku a nechte se unášet holandským větrem i dechberoucím pohledem na tradiční ikony Nizozemska.

Více se o Kinderdijku dočtete tady. 

V pitoreskní vesnici Zaanse Schans uvidíte nejen tradiční větrné mlýny, ale zároveň i historické řemeslné budovy. Zaanse Schans patří k nejnavštěvovanějším místům v Nizozemsku. Na podzim ale příliv turistů ubývá a vy máte jedinečnou šanci si procházku po této dokonale holandské vesničce užít dosyta.

4) Ochutnejte appeltaart

Kdy jindy byste si měli vychutnat tradiční holandskou specialitu – jablečný koláč se skořicí a šlehačkou, než právě na podzim. S kvalitní kávou nebo výběrovým čajem je to pravý kulinářský zážitek. 

I když, pokud se chcete cítit aspoň trochu jako Holanďan, objednáte si k tomu tradiční chocomel – tedy teplý kakaový nápoj s pořádnou porcí šlehačky.

5)Vydejte se na zámek

Prohlídka holandského zámku nebo hradu vás ukryje před větrem nebo nečekaným deštěm, a zároveň vám zajistí příjemně strávené odpoledne.

Nizozemsko se pyšní spoustou nádherných zámků, které zde nechali vybudovat panovníci v průběhu minulých staletí. Ke většině z nich patří krom mohutného zámeckého komplexu i udržovaná zahrada, která má na podzim své jedinečné kouzlo.

Mezi nejkrásnější holandské hrady a zámky patří Muiderslot a Kasteel De Haar.

6) Procházka kolem vodních kanálů

Holandskou dominantu v podobě vodních kanálů si nemusíte odepřít ani na podzim. Vydejte se třeba do menších romantických měst jako je Delft, Gouda, nebo Leiden.

Pokud vás zajímají spíše větší města, nevynechejte určitě Utrecht, Amersfoort nebo hlavní město Amsterdam.

Zajímá vás víc tipů na výlety po Nizozemsku? Stáhněte si zdarma e-průvodce s 5 tipy na výlety po Nizozemsku.

Mohlo by Tě zajímat:

[instagram-feed]