Tipy na vánoční dárky spojené s Nizozemskem

Zima se pomalu blíží a s ní i každoroční otázka “Co mám letos zase vymýšlet za dárky?” Pokud si ji kladete i vy a Holandsko máte vy nebo vaši blízcí zaryté v srdci, něco pro vás mám. Připravila jsem pro vás několik tipů na vánoční dárky s holandskou tematikou. Jedná se o produkty, které jsou mně samé velmi blízké a běžně je používám. Třeba vás některé z nich inspirují a vy ten vánoční shon prožijete bez zbytečného stresu a paniky z nákupů na poslední chvíli.

Rituals

Hned na začátek vám představím holandskou firmu vyrábějící kosmetiku. Jedná se o moji nejoblíbenější kosmetickou značku, kterou jsem si zamilovala ihned po příjezdu do Nizozemska. Rituals vznikl v roce 2000 v Amsterdamu a od té doby se rozšířil do spousty dalších zemí, včetně České republiky. V jejich sortimentu najdete tělovou i obličejovou kosmetiku a parfémy s orientálními vůněmi. Nechybí například ani vůně do auta.

Mezi mé favority patří jejich sprchové gely, krémy na ruce, čistící gely na obličej a mýdla. Každý rok vytváří také adventní kalendáře, ve kterých najdete 24 produktů. Kromě produktů určených pro ženy zde také najdete řadu produktů pro muže, dárek si zde vybere každý.

Webové stránky: RITUALS | Domácí a Tělová kosmetika

Delftská keramika

Kdo by neznal typickou modrobílou keramiku z Delftu. Pokud jste někdy byli v Nizozemsku, určitě vám neušel pohled do některé vitríny, ve kterých se to modrobílou fajáns jen hemží.

Dnes se nejedná jen o klasické talíře nebo vázy, které najdete v holandských muzeích, moderní delftskou keramikou se zabývá například rodinná firma Heinen Delfts Blauw. U nich si můžete pořídit klidně celý jídelní set pro speciální příležitosti jako je například štědrovečerní večeře právě v klasickém modrobílém holandském stylu.

Webové stránky: Delfts blauw aardewerk, design en interieurdecoratie bestel je eenvoudig online! » Heinen Delfts Blauw

Riverstones

“Diamonds are a girl’s best friend,” zpívala Marilyn Monroe a i dnes existuje jen málo žen, které by krásný šperk nepotěšil. Riverstones vytvořili kolekci šperků s tematikou holandských měst. Můžete zde vybírat z náramků, náušnic nebo náhrdelníků znázorňující například amsterdamské domečky, utrechtskou kostelní věž, pasáž v Den Haagu nebo mrakodrap v Rotterdamu.

Já svůj řetízek s amsterdamskými domečky dostala od Ježíška před dvěma lety a i dnes vypadá jako nový. Potěší určitě všechny, kteří Holandsko nosí v srdci a rádi ho budou nosit i na krku.

Webové stránky:  Riverstones | Officiële webshop | Betekenisvolle sieraden – Riverstones

Kunstsokken – ponožky pro všechny, kteří milují umění

Tady se dost možná netrefím do vkusu všem, ale pokud po světě běhají další nadšenci do umění, co milují ponožky stejně jako já, tyhle kousky je určitě potěší. Kunstsokken je poměrně mladá firma z Delftu, která vyrábí ponožky s uměleckou tematikou. Najdete tu tedy ponožky na motivy obrazů Van Gogha, Vermeera, Mondriaana a dalších nejen holandských umělců. A nutno dodat, že se jedná o velmi kvalitně zpracované ponožky, které vydrží.

Webové stránky: Kunstsokken | Leuke Sokken en Cadeaus voor Hem of Haar

Jedlé dárky – sýry, stroopwafels

Co zaručeně potěší každého, jsou jedlé dárky. A pokud se podíváme na ty holandské, rozhodně je z čeho vybírat. Podarujte vaše blízké holandskými sýry, stroopwafels, kruidnoten nebo lahví tradičního Jeneveru. Stroopwafels seženete například i v českém Albertu.

Jenever objednáte třeba tady: Ketel One Jonge jenever 1l – Gin a Jenever | Rum House

Holandské sýry můžete sehnat tady: Holandské sýry | Sýrový obchod (syrovyobchod.cz)

Cestování – cesta do NL

Pokud máte obdarvat cestovatele, máte vyhráno. Takový zážitky nabitý výlet do Nizozemska potěší každého. Jako dárek můžete zvolit například letenky do Nizozemska, vstupenky do slavných muzeí, zahrad nebo typických holandských atrakcí, vstupenky na holandský festival, nebo ubytování. A nebo to vše nakombinovat dohromady a zařídit pro obdarovaného celý výlet od A do Z.

Letenky

Letenky do Nizozemska poskytuje aerolinka EasyJet (nízkonákladové lety ideálně pouze s příručním zavazadlem) a nizozemská aerolinka KLM. Čím dřív letenky do Nizozemska zarezervujete, tím větší šansi na nižší cenu máte. Zpáteční letenky u EasyJet se s předstihem dají koupit od 1500Kč – 2500Kč, za letenky u KLM si připlatíte o trochu víc.

Vstupenky

Vaše partnerka roky mluví o tom, že by jednou chtěla vidět tulipány v Holandsku. Možná je na čase si zahrát na Ježíška, koupit vstupenky do Keukenhofu a pod stromečkem ji pořádně překvapit. Pokud si s dalším plánováním tulipánového výletu nevíte rady, pomůže vám e-průvodce Cesta za tulipány.

Tohle platí i pro další sny a přání. Chtějí vaši blízcí na víkend do Amsterdamu? Projít si Dům Anny Frankové, nebo muzeum Vincenta Van Gogha?

Všechny vstupenky můžete zakoupit například tady.

Vstupenky na festival

Miluje váš partner KVIFF? Co takhle přivézt ho na filmový festival do Nizozemska? Mezinárodní filmový festival v Rotterdamu pro něj bude zážitek na celý život.

Více informací najdete tady: Homepagina | IFFR

A co hudební fanoušci? I ti si samozřejmě přijdou v Nizozemsku na své. Právě tady se totiž pořádají hudební festivaly zaměřené na všechny jednotlivé hudební styly.

Electro a dance hudbu najdete na Mysterylandu, techno na Awakenings a typický holandský hardstyle na Defqonu. Rockové velikány a ikony moderního popu uvidíte na Pinkpopu a Lowlands.

Ubytování

Tady vám poradím jedno, pokud do Nizozemska pojedete v páru, vyplatí se booking.com, pokud jedete se skupinou, můžete mít štěstí na airbnb. Já většinou využívám služby bookingu, který mi nabízí ideální poměr cena/kvalita a ubytování vždy probíhá bez zádrhelu.

Pokud to s dárkem v podobě výletu do Nizozemska myslíte vážně, ráda vám ho pomůžu do detailu připravit. V rámci itineráře na míru vám vystavím celý plán výletu a vyhledám ubytování, abyste svou cestu do Nizozemska absolvovali bez zbytečného stresu a zádrhelů. Co obsahuje itinerář na míru najdete tady.

Mohlo by Tě zajímat:

[instagram-feed]